lauantai 20. heinäkuuta 2013

SÄÄREN RASITUSMURTUMAN HOITO...

...on pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä vaativaa hommaa. Jos murtuma on vasta tullut, on tuomiona kevennettyä askeltamista 2-4vk tai jopa pelkkä lepo riittää.  Jos taas murtuma on jo näkyvissä röntgenkuvissa (kuten minulla), tuomio on heti 6-8vk. Minä siis pistelin menemään viimeisessä juoksussani murtuneella jalalla ja murtumahan näkyi sitten heti kisan jälkeisenä maanantaina kuvissa. Lääkärin tuomio oli  se 6vk:a 50% kevennyksellä vasemmalle jalalle. Ja kyynärsauva oikeaan käteen.

Kuntosalilla aloin käydä 1.vk:n lopulla ja vesijuoksussa 2.vk:n tiistaina. Ilman keppiä otin muutamia askelia klinkaten eli keventäen n. 4.vk:lla. Vähän enemmän ilman keppiä olin 5.vk:n lauantaina ja sunnuntaina. 

Nyt 6.vk:n maanantaina kävin vielä työterveyslääkärillä. Hän tarkasti jalan ja oli sitä mieltä, että voisin kokeilla kevyttä kuntopyörällä ajoa. Siis ei kovin kovaa vastusta. Normaalilla pyörällä ei ole lupa vielä lähteä, koska siinä on se riski, että jos meinaa kaatua, niin tulee otettua koko paino vasemmalle jalalle. Lisäksi hän teki minulle lähetteen fysioterapeutille. Lääkäri sanoi:"Koska olet tavoitteellinen urheilija, on hyvä käydä fysioterapeutin vastaanotolla. Hän voi katsoa hoidot tms. jotka auttavat jatkohoidossa."

Keskiviikkona menin sitten fyssarille, joka oli Annmari Viljanmaa. (Juu, se entinen hiihtäjättäremme.) Juttelimme aluksi miten, miksi ja mitä nyt. Sitten suunnittelimme yhdessä jatkohoidon.

Jatkohoito:

1. Edelleen vesijuoksua ja kuntosalia. Lisäksi voin kokeilla kuntopyörää ja soutulaitettakin. Kuitenkin niin, että vähän kerrallaan ja pienellä vastuksella aluksi.


 
Mieheni I:n siskolta blogisti anneaulikilta sain lainaksi kuntopyörän. Sillä pääsen kokeilemaan vasta sunnuntaina. Nyt on jalkaa rasitettu vähän liikaa muulla liikunnalla.












2. Kotona voin kokeilla kävelyä ilman keppiä. Mutta nyt pitää paino laittaa ihan tasaisesti molemmille jaloille. Tämä vaatiikin hieman harjoittelua, kun on klinkuttanut yli 5vk:a. Nyt perjantaina ja lauantaina olen kyllä ollut ilman keppiä kotona vähän liikaakin. Toisaalta jalka ei ainakaan vielä ole kipeytynyt.

3. Ehkä ensi viikolla voin kokeilla kävelyä esim. postilaatikolle. Ja sitten edelleen myöhemmin lisätä kävelyä pikku hiljaa. Hoh-hoijaa!



 
4. Sitten opettelin jälleen uuden kinesioteippauksen. Tämän tarkoitus on lisätä aineenvaihduntaa ja nostaa kudosta säären sivuilta.













5. Lisäksi sain ohjeita kuinka vahvistan varsinkin vasemman jalan lihaksia.

    - jalkaterän koukistuksia ja ojennuksia kuminauhaa vastuksena käyttäen

    - jalkaterien pyörittämistä ilmassa ja lattiaa vasten, niin että polvet pysyvät paikoillaan

    - selällään maaten lantio ylös nostettuna (selkä suorassa, takapuoli ei saa roikkua) yhden jalan suoraksi nostamista ja pito

    - kylkimakuulla alimmainen jalka koukussa päällimmäistä jalkaa nostetaan kantapää edellä ylös ja pito


Sovimme fyssarin kanssa, että etenen tällä tavalla hitaasti ja kokeillen tämän ja ensi viikon. Varaan sitten uuden ajan ja katsotaan miten silloin menee.

Tällä viikolla olen käynyt 3 kertaa vesijuoksussa (á 1h) ja kerran kuntosalilla. Olen järjestellyt tuota harrastehuonetta ja kävellyt ilman keppiä siinä aika tavalla. Huomenna mietin, että taidan ottaa tuon kuntopyörän ja jumpan ohjelmaan.

Huomenna kerron ja näytän miten harrastehuone tuli kuntoon. Pääsen myös kokeilemaan jo mainostamaani eBosser -leikkuriani.




Lainasin vielä äidiltäni kävelysauvat, jos käytän niitä sitten, kun pääsen ekalle kävelylenkille ulos. Maltan tuskin odottaa.

2 kommenttia:

  1. Varovasti sen kuntopyörän kanssa, ettet ota liikaa vastusta ... En huomannut sanoa, että anna I:n laittaa ensin säädöt alimmalle tasolle ...

    VastaaPoista
  2. Saatiin siirrettyä kuntopyörä harrastehuoneeseen, kun sain sen kuntoon. Samalla tutustuimme pyörän säätöihin yhdessä. Tänään tositoimiin.

    VastaaPoista