lauantai 30. maaliskuuta 2013

RISKIRAJOILLA...

...treenaaminen on hermoille käyvää hommaa. Kun ilmenee jokin pieni vamma, se laittaa heti hälytyskellot soimaan ja alkaa melkoinen hoitojen ja harjoittelujen miettiminen. Ja kun sitten tulee vammaa vamman päälle niin - piru on irti. 

Arvaatte siis jo, että tämän päivän blogin aihe on VAMMOJEN HOITO. Niistä nastajuoksukengistäkään ei ollut sitten apua. Lähdin töistä keskiviikkona ja alkumatkasta pohkeessa tuntui pientä viiltelyä. Hetken päästä se hieman helpotti. Ajattelin, että lihakset olivat lämmenneet. Lisäksi pystyin juoksemaan aivan rennosti, kiitos noiden nastojen. Sitten jouduin pysähtymään liikennevaloihin. Valojen vaihduttua lähdin liikkeelle ja silloin se iski - viiltävä kipu pohkeessa. Yritin linkuttaa jonkin matkaa ja pysähdyin venyttelemään pohjelihasta. Ei auttanut. Hetken harkittuani päätin turvautua kumipyöriin ja kiltti mieheni I nouti minut.

Seuraavassa omia hyväksi todettuja hoitoja ja kikkoja vammojen hoitoon. Sisältää tuotesijoittelua. En saa mitään bonsorirahaa, mutta kerron mistä minulle on ollut apua.
  
Tällaisen revähdysvamman tultua se perushoito KKK pätee. Kompressio, koho ja kylmä. Kotiin päästyäni laitoin pohkeeseen kylmäpakkauksen, joita meillä on aina jääkaapissa. Jalka hieman koholle sohvalle. Kompressio eli paine ei siteessä ollut kovin kova. Illalla voitelin pohjetta pari kertaa Voltaren -voiteella. Voltaren -voiteesta minulla on hyviä kokemuksia esim. muissa lihasvaivoissa. Jos kyseessä on tulehduksellinen vamma, kuten minulla viime kesänä plantaarifaskiitti, voi Voltaren kuurin ottaa tablettina suun kautta. No, pysytään nyt tämän revähdyksen hoidossa. Ikäväkseni jouduin TAAS pitämään keskiviikon ja torstain lepopäivinä. Laitoin pohkeeseen muutaman kerran päivässä Voltarenia. Pakkauksessa lukee, että 3-4 kertaa päivässä.

Perjantaina päätin kokeilla juoksua. Kaivoin esille myös yhden hyväksi kokemani tuotteen eli kinesioteipin. You tube:ssa on esim. KT tapen hyviä ohjeita kinesioteippaukseen. Laitoin hakusanaksi calf sprain ja valitsin nämä kaksi ohjetta.



Tässä on mieheni I:n tekemä teippaus. Pohkeen teippaaminen itse on hyvin hankalaa, koska jalka pitäisi olla pohjelihaksen venytysasennossa teippausta tehtäessä. Minulla kipupiste on siis leveän kantalihaksen yläpäässä eli kuvassa jää tuohon paljaana olevan kolmion keskelle.



 
 
Perjantaina kokeilin myös toista kinesioteippausta, jonka tein itse. Sen se on näköinenkin. Tässä kipupiste jää keskimmäisen kokonaisen teipin (ei halkaistun) alle. 
Ylempi vaihtoehto toimii minulla paremmin.










Perjantaina juoksin ensin 10km ja pohkeessa tuntui hieman. Ajattelin antaa sen levätä ja kokeilin illalla uudelleen, mutta ei tuntunut enää hyvältä ja lopetin 3km kohdilla. Piti juosta ennen saunaa 5km.

Juoksun jälkeen olisi hyvä hoitaa heti kylmällä. Esim. niin kylmää vettä kuin suihkusta tulee ja siellä sitten jalkaa pitää niin kauan kuin pystyy. Tässä kuluu vettä paljon ja olenkin pitänyt pohkeessa kylmäpakkausta ja voidellut ensin kylmävoiteella ja sitten Voltarenilla.

Lauantaina annoin jalan taas levätä iltaan. Mieheni I teki taas teippauksen ennen töihin lähtöä. Normaalisti kinesioteippiä voi pitää useita päiviä, mutta ainakaan minulla ne eivät kestä kuin päivän pari. Tämän päiväinen uusinta teippaus johtui huonosta teipistä. Oli aivan rullan loppu ja ilmeisesti hieman kuivunut (??) 

Nyt sitten aamulla oli ilmennyt samaisen oikean jalan etureisilihaksen kipeytyminen. Johtuu varmaan siitä, että olen varonut oikean jalan pohjetta ja reisilihas on rasittunut (?). Eli vammaa vamman päälle. Päästään viimeiseen tuotteeseen, joka on vanhoille urheilijoille tuttu linimenttivoide. Ah, sen tuoksu tuo aina muistoja mieleen, koska se oli kovasti käytetty aine vuosia sitten, kun pelasin jalkapalloa. Nykyäänkin sitä kyllä ainakin juoksijat käyttävät. Linimenttivoidetta käytin resilihakseen lämmittääkseni sitä ennen juoksua. Ironista kyllä, pohje hoitoineen ja kinesioteippauksineen kesti paremmin kuin tuo nyt äitynyt reisilihas. Riskirajoilla juoksin siis vain 10km. Juoksun jälkeen tein kylmähoidon jääpaloilla. Laitoin jääpaloja kertakäyttöhansikkaaseen ja hivelin sillä reisilihasta ja välillä pohjetta. Suihkun jälkeen taas Voltarenia. Ja nyt sekä pohje- että reisilihakseen. Autshh! Arvaa harmittaako.



     
Kuvassa hoitoaine ja -tarvike varasto.
Kylmää kylmäpakkauksella, kylmällä vedellä, jäillä tai jäävedellä sekä kylmävoiteella.
Lääkitystä Voltaren tai muulla kipuvoiteella. 
Tukea, kivun lievitystä ja mahdollisuuden harjoitteluun saa kinesioteipillä, KT TAPE ja oik. musta markettiteippi.
Lämmittämiseen, rentouttamiseen Linimenttivoide.







Muista siis vammojen hoidossa kylmää, kivun lievitys, tukea ja lepoa. Lisäksi tarvittaessa ja vaivan pitkittyessä mene lääkäriin. Mielellään urheilulääkärille, ne kun tietävät liikuntavammoista ja ymmärtävät urheilijaa ja kuntoilijaa.

Tämän lisäksi juo riittävästi, syö terveellisesti ja muista esim. näissä revähdysvammoissa, että proteiini nopeuttaa lihassyiden paranemista.

Menen tästä voitelemaan oikeaa puoltani Voltaren -voiteella! 


 

  

5 kommenttia:

  1. Auts, hoitelehan jalka rauhassa kuntoon. Kiitos kortista! Pääsetkö lauantaina liikkumaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vielä on ensi lauantai vapaata. Edellisellä kerralla en minäkään lähtenyt, kun oli sitä flunssan tuntua.

      Poista
  2. Aikamoisia teippiviritelmiä ! Toivottavasti ei mene paikat vallan rikki, kun niin kovaa treenaat .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin tässä oppii tuon kinesioteippauksen. Lie vaikka ura urkenisi ; )

      Poista