perjantai 3. toukokuuta 2013

ASIAA...

... juoksukengistä. Monilla foorumeilla, lehdissä ja blogeissa kysellään "oikeiden" ja hyvien juoksukenkien perään. Ja kukaan ei tiedä. Ihan oikeesti kukaan ei tiedä - paitsi sinä itse. Niin, itse ne hyvät ja oikeat juoksukengät on kokeilujen, vihjeiden, neuvojen ja virheiden kautta löydettävä. Ja niitä "puutarhakenkiä" kertyy. Ja vähän kalliimpia puutarhakenkiä kuin Crocsit. Minulle on onneksi kertynyt vain yhdet A:lla alkavat, erittäin paljon mainostetut ja myydyt muka juoksukengät puutarhakengiksi. Tosin niillekin tuli hintaa n. 100 euroa ja kipeät polvet. Niin - huonot juoksukengät eivät kelpaa kuin puutarhan hoitoon.

Kun sitten olet vihdoin löytänyt itsellesi sopivat ja hyvät juoksukengät, on ongelmana niiden löytäminen ja mallin pysyminen ainakin yhtä hyvänä. Joskus nimittäin käy niin, ettei hyvää merkkiä enää maahantuo kukaan tai sitten sen hyvän juoksukengän malli muuttuu niin ettei se enää olekkaan hyvä.

Varoitan taas, että seuraa tuotesijoittelua ja törkeää mainostamista.
Minun on käytettävä lähes aina pronaatiotuettuja kenkiä. Vaikka lääkärin lausunnon mukaan "jalkaterien pitkittäisholvi on varsin hyvä"  niin nilkkojen, polvien ja lantion asentojen vuoksi tarvitsen pronaatiotukea. Käytettävä lähes aina tarkoittaa sitä, että joskus voin käyttää vaikka paljasjalkakenkiä, mutta vain vähän, jalkalihaksien voimistamista varten. Tämäkin tuli testattua, kun höyrähdin tuohon paljasjalkailuun. Ja eikun vammoja tuli. Sain siis viime kesänä toisen lääkärin lausunnon, jossa ei suositeltu kuin pronaatiotuettuja juoksukenkiä vammojen ehkäisemiseksi. Mutta kaikkien kannattaa ensin kokeilla neutraaleja kenkiä, koska suurin osa juoksijoista voi käyttää niitä. Ja neutraaleja kenkiä saa tarjoiksista edullisemminkin. Jos epäilee askellustaan, niin kannattaa mieluummin käydä urheilulääkärillä tai hyvällä urheiluun erikoistuneella fysioterapeutilla, tarkastuttamassa jalkansa ja kroppansa, kuin niin sanotuilla juoksuklinikoilla.

Olen itse käyttänyt jo vuosia Brooksin Adrenaline GT mallisia juoksukenkiä. Ne ovat pronaatiotuetut ja niiden hinta laatu suhde on hyvä. Nyt vain on käynyt niin ettei niitä enää meinaa löytää Tampereelta. Toinen suosikikseni noussut merkki on New Balance. Niitä on aiemmin ollut vaikea löytää, mutta yllätys, yllätys nyt yleisurheilumaajoukkue on ottanut New Balancen merkikseen ja johan kenkiä alkoi löytyä.

Omat uudet kenkäni ostin kuitenkin taas netistä. Sportsshoesta sain molemmat kengät sekä Brooksit että NB:t. Noin 200 eurolla molemmat kengät alle viikossa. No, alennusta tuli vain n. 40 euroa, mutta Brookseja ei olisi täältä löytynyt.


Brooks Adrenaline GT13

Juoksukengän sisäsyrjällä kantapään kohdalla näkyy tuo harmaa vahvike, joka on pronaatiotuki. Nämä Brooksit ihanan turkoosit. 












New Balance W860v3




NB:issä on aika railakas väri, mutta siniset olisivat olleet 20 euroa kalliimmat, joten en halunnut maksaa väristä niin paljoa. Normaali kengän kokoni on 36, mutta juoksukengät ovat kokoa 37.5 eli 4.5 UK eli 23.5cm. Koska jalat turpoavat varsinkin pitkillä matkoilla, juoksukenkien tulee olla n. 1-1.5 kokoa suuremmat.






Näillä kengillä pitäisikin sitten pärjätä koko kesä, koska nyt käytössä olevat menevät vielä jonkin 500km.

Urheilu:

Tänään perjantaina sain täyteen 60km tälle viikolle, joten 100km:n tavoitteessa ollaan. Maanantaina juoksin kahdessa erässä 12km ja se olikin hyvä, koska kyseessä oli palauttava tuon sunnuntaisen kisan jälkeen. Tiistaina (vappuaatto) olin iltavuorossa 14-22, joten päätin juosta töihin ja takaisin. Keräsin siis 18km. Ja hullun maine taas kasvoi juostessani klo 22:n jälkeen kotio päin vappuaattona.  Keskiviikkona (vappupäivä) sain pitää viikon ainoan vapaapäivän. Se olikin tarpeen, koska treenipäiviä takana 4 ja edessä aamu+yövuoro. Päästiin myös grillaamaan mieheni I:n kanssa vapun kunniaksi. Torstaina 15km, joka sujui hyvin ensimmäiset 8km, jotka juostiin mieheni I:n kanssa. Viimeisten 7km aikana loppua kohti jalat alkoivat "loppua" ja pohkeet olivat aika väsyneet. Suihku ja kylmägeeli auttoivat. Perjantaina (siis tänään) oli aivan ihana lenkkipäivä. Sain juostua 15km. Oli hienoa juosta taas kohti Niihamaa ja Kauppia ja nauttia keväisestä luonnosta. Vaikka alapää (lue jalat) vähän väsahti niin yläpää sai voimaa. Kyllä taas sielu lepäsi. Loppupäivä myös henkisen jaksamisen palveluun eli hyvää ruokaa ja saunomista. Ja la-su se viimeinen puuttuva 40km. Autshh!

Askartelua:

Ei sitten mitään. Kuten arvaatte tuolla juoksemisella ei paljon jää aikaa askarteluun. Sormet tosin syyhyävät ja ideoita pulpahtelee lenkeillä, mutta se ajan puute, se ajan puute. Yritetään ensi viikolla ehtiä, kun pitää jo valmistautua LEVÄTEN Kuopio 6h Run kisaan.  

2 kommenttia:

  1. Kyllä olet ahkera tyttö! Terveisin T

    VastaaPoista
  2. Noo, eipä aina itsestä tunnu siltä, kun tunnit "karkaavat" käsistä.

    VastaaPoista