Juoksumaton plussat:
Kun itsellä repesi akillesjänne viime vuoden alkutalvesta ulkona juostessa, olen tänä talvena juossut pääasiassa sisällä. Lumen tultua ulkolenkit ovat 0 (=nolla). Vaikka rakastankin raitista ilmaa, pidän tällä hetkellä jalkojen terveyttä tärkeimpänä siksi valintani on juoksumatto.
Ilmeisesti olen sen verta yksinkertainen luonne, että minulle sopii tuo "rynkytys". Tosin mieheni I on kehittänyt meille viihdekeskuksen huoneseen, jossa juoksumatto sijaitsee. Aluksi sinne hommattiin heti pieni TV ja seinäteline. Digiboxia sinne emme hankkineet, mutta tablettin kautta pystymme katsomaan esim. YleAreenaa ja MtvKatsomoa. Lisäksi mieheni I hankki meille Chromecastin, jonka kautta katson Neflixistä sarjoja ja elokuvia. Täytyy myöntää, että hyvän sarjan aikana matka taittuu ihan huomaamatta - ainakin välillä.
Juoksumatolle on helppo hypätä myös pukeutumisen suhteen. Itse puen vain lyhyet juoksuhousut ja topin/juoksurintsikat juoksukenkien ja kompressiosukkien lisäksi. Jos lähtisin ulos näillä pakkasilla pukeminen veisi ainakin 10min. enemmän aikaa. Muutenkin aikataulutus on helpompaa.
Ainakin yksi hyvä puoli tulee vielä mieleen. Juoksumatolla minun on helpompi pitää tavoitevauhtia. Kun asetan tietyn vauhdin matolla, niin sitä sitten mennään eikä himmailla.
Olemme hankkineet myös kunnon tuulettimen huoneeseen, vaikka ei sekään ihan aina auta, kun on huono päivä niin hiki lentää.
Huonot puolet:
Huonona puolena pidän juoksumattojen kallista hintaa. Meidän Tunturi T50 oli kallis hankinta.Lisäksi se ei ole ollut niin toimintavarma kuin hinta antaisi ymmärtää.
Juoksumatolla juokseminen on joskus henkisesti vaikeaa, jopa minulle joka puollan sitä. Tästä on pjh tehnyt pienen tutkimuksen, josta voit lukea hänen blogistaan http://pjhpjh.blogspot.fi/2016/01/to-141.html . Tässä taas huomio siihen, että ainakin Tampereella pitää lähteä Pirkkahalliin ja toivoa pääsevänsä juoksemaan radalle.
Yhteenvetona sanoisin, että tämäkin asia on taas niin yksilöllinen. Toiset meistä vaan ovat kykeneviä ja halukkaita juoksumattoharjoitteluun ja toisille se vaan ei sovi tai heille se ei luonnistu. Kyllä itsekin toivon, että pian tulisi kevät ja pääsisi pitkät lenkit (20-30km) juoksemaan ulkona.
The Aim Towards London Marathon:
Viikko 3 |
Toteuma:
Ma 11.1 60min.ER (vaihto keskiviikolta)62:37min., 10km, nopeus 6:15min./km
Ti 12.1 Ohjelman mukaan
50:08min., 8km, 6:15min./km
Ke 13.1 lepo (vaihto maanantailta)
aktiivilepo eli 60min. jooga
To 14.1 Ohjelman mukaan
10min.ER 6:15min./km
10min.TR 5:10min./km
5min.ER 6:15min./km
10min.SR 5:40min/km
5min.ER 6:15min./km
43:30min., 7,57km
Pe 15.1 Ohjelman mukaan
25min. kahvakuula+lankutus
La 16.1 Ohjelman mukaan
10min.ER 6:15min./km
30min.HR(=mäkijuoksu) 6:15min./km
10min 2,5%
5min. 3%
5min. 2,5%
10min. 2%
10min.ER 6:15min./km
Su 17.1 Ohjelman mukaan
90:44min., 14,5km, 6:15min./km
Yhteensä 48,07km, 6h27min.
Viikon treenit alkoivat ihan hyvin ja pieniä pidennyksiä aikoihin, jotta joku tietty km-määrä tai aika tulisi sopivasti täyteen. Torstain vetotreeneissä kiristin hieman vauhteja, koska juoksu kulki suunniteltua paremmin. Perjantai olikin sitten päivä, jolloin veto oli aivan poissa. Johtui varmaan kolmesta yövuorosta ja lisäksi aamut olivat menneet vähän pitkiksi eli pääsin nukkumaan myöhemmin ja uni jäi hieman lyhyeksi. Perjantain lihaskuntoharjoittelun jouduin keventämään, koska kahvakuulassa sykkeet nousivat "taivaisiin". Myös lauantain mäkitreeni oli mielenkiintoinen. Tuo 30min. mäki oli hieman ajatuksia herättävä ja jouduin miettimään miten se oikein pitäisi tehdä. Yritin muodostaa siitä vaihteleva mäkisen. Nousuprosentit ovat edelleen hakusessa. Pieni virhe tuli tuossa lopun 10 minuuttisessa. Katsoin sen vahingossa palauttavaksi ER:ksi, kun sen piti olla SR eli vauhtia olisi pitänyt olla enemmän.
Sunnuntain pitkis kulki ihan hyvin, vaikka jalat olivat noinkin lyhyestä pitkiksestä väsyneet. Kyllä tuo 4 yövuoroa verottaa...
Mutta kohti viikkoa 4 ja yritetään nostaa hieman vauhtia, jos siltä tuntuu.
Lontoon maratonilta tuli viikolla kysely, jossa halusivat tietää juosukengän merkin ja olenko Facebookissa. Vastaukset pyydettiin Vetikko Travelin kautta. Vastaukseni oli: Brooks ja New Balance, olen Facebookissa ja saan jo Lontoon maratonilta uutiskirjeen sinne. Ilmoittivat, että kaikki on kunnossa ja Lontoosta tulee postia ilmeisesti helmikuun lopulla. Autshh!
Tipaton ja Herkuton:
Tämä projekti on sujunut aivan hyvin. Tällä viikolla ei ole kiusauksia syntynyt. Viimeinen oli nyt sunnuntaina, kun anoppini T asetti kahvipöytään lautasellisen lämpimiä korvapuusteja. Siitäkin selvittiin, kun perhe tietää projektistani. Koska olen kova iltasyöppö, niin päivät menevät helposti, mutta iltaisin niitä mielitekoja heräilee. Olen napostellut sallittuja pähkinöitä, hedelmiä (tuoreita ja kuivattuja) ja marjoja. Painoa en ole nyt punninnut, muttei siinä viimeiseen nähden ole mitään tapahtunutkaan.Lehdissä on käyty keskusteluja tästä Suomessa yleisestä, mutta muissa maissa melko tuntemattomasta Tipattomasta Tammikuusta. Aamulehden yksi toimittaja aikalailla torppasi tämän ajatuksen, sillä näkökannalla, että sitten helmikuussa juodaan kaksin käsin. Minulle tämä on sellainen ponnahduslauta kohtuullisuuteen. Lähinnä kyllä noiden herkkujen suhteen. Minä tunnustan olevani ääripäiden ihminen ja koukutun (kuten olette lukeneet) helposti asioihin. Huomaan yht´äkkiä syöväni aina kahvin kanssa pikkuleipää tai jotain hyvää. Illalla jäätelöä tai karkkia. Joulun aikaan glögit (alkoholiset) ja gluhweinit maistuvat. Siihen jos lisää saunaoluen tai pihvin kanssa viiniä ja pizzan kanssa olutta, niin kalori- ja alkoholimäärä nousee. Varsinkin, kun olen treenannut vähemmän kuin aiempina vuosina, niin sitä ikäänkuin antaa luvan pieneen tissutteluun. Normaalisti tosissani treenatessa kohti jotain tavoitetta olen ollut tiukka täti. Eli minulle tämä Tipaton ja Herkuton -projekti on pieni ryhtiliike. Tammikuun jälkeen on helppo jatkaa hyvinkin kohtuuden rajoissa. Esimerkiksi leikittelin ajatuksella, että kylässä saa ottaa herkkuja, mutta koti on herkuton. Sitähän koti on nytkin paitsi, että mieheni I kaivaa välillä pakastimesta palan jouluista kuivaa kakkua.
Kyllä juoksumatto on ihan ehdoton vempele enkä vaihtaisi pois vaikka minulla juoksu siinä huonommin sujuukin kuin muualla. Moni lenkki jäisi talvella tekemättä ilman mattoa. Sellaiset alle kympin juoksut menevät tosi helposti, kun ei tarvitse varustautua ulos.
VastaaPoistaNousukulmista matolla: Käsittääkseni yksikkö on todellakin nousuprosentti, eli nousumetrejä sadalla metrillä. Lukonmäen jyrkät kohdat ovat 12%. Pyynikin näkötornille nouseva asfalttitie on jotain 5-8%. Tuntuu se 3% jo selvästi sekin.
Nuo mäkiesimerkit selvensivät hyvin tuota nousukulmaa. Kun ohjelmassa on 10min. hillrun, niin sen olen vetänyt koko ajan samalla nousulla. Pitemmässä 30min hillrun`ssa vaihtelin nousua, tosin aika lievää nousua vielä.
PoistaKuten huomasit laitoin linkin blogiisi lupaa kysymättä. Olen kyllä muillekin juoksukavereille siitä vinkannut.
Kyllä juoksumatto on ihan ehdoton väline näin talvella kun tiet ovat jäässä. Vaikka ulkona olisi nastakengät niin ei siellä ihan yhtä kovaa uskalla päästellä kun juoksumatolla :)
VastaaPoista