keskiviikko 15. tammikuuta 2014

SEURAAVA ETAPPINI...

...kuten sitä Anoppini T kyseli on siis VII Endurance 24h. Kisa juostaan 22.-23.2.2014 Esport Ratiopharm Arenalla Espoossa. Kyseessä on 24h ultrajuoksukisa sisähallissa. 


"Kilpailu on avoin kaikille juoksijoille. Koska juoksu järjestetään 390 metrin sisäratakierroksella on osallistujamäärä rajattu 140 juoksijaan."  Järjestäjien sivuilta.
  
Kisa on minun ensimmäinen 24h:n ultrajuoksukisani. Aikaa lähtöön on 5vk 3pv. Lähtölaukaus on siten lauantaina 22.2 klo 12.00 ja lopetuslaukaus klo 12.00 sunnuntaina 23.2. Tarkoitus on edetä 24h aikana niin monta kierrosta kuin suinkin on mahdollista. Kanssakisailijoita on tuo n. 140 ja heitä on ympäri maailmaa. Osallistujia on ainakin pohjoismaista, Virosta, Latviasta, Venäjältä,  Kiinasta, Japanista, Italiasta, Hollannista, Irlannista, Englannista, Saksasta, Unkarista ja Ranskasta. Taso on kova sillä parhaat miehet juoksevat n. 250km ja naiset 230km. Onpa kisassa tehty ainakin naisten MM tuloskin.

Ultrajuoksukisaan valmistautuessa on otettava huomioon kolme seikkaa: pää, vatsa, kroppa

Yleensä näin pitkässä kisassa kovimmalle joutuu pää (?). Se miten pää ja psyyke kestää ratkaisee usein koko kisan. Ihminen on siten rakennettu, että sitä alkaa rasituksessa selitellä itselleen "miksi tätä ei enää tarvitse tai kannata tehdä" ja silloin ote lipeää ja kisaaja poistuu lepäämään, nukkumaan tai muuten antaa periksi. Mielestäni nämä aiemmassa kirjoituksessa esittelemäni juoksumatolla tekemäni pitkät lenkit palvelevat tätä pään harjoittamista. Kotona minulla on tosin tv seurana, mutta hallissa on ihmisiä yms. seurattavaa, joka pitää mielen virkeänä (toivottavasti). Mieheni I on aiemmin valmistanut minulle musiikkia esim. 100km kisaan. Taidan nytkin varata pari soitinta matkaan, vaikken niitä muuten kisoissa suosi.

Vatsa on useimmilla kisaajilla se toinen "kompastuskivi". Tämä minuakin eniten askarruttaa. Koko vuorokauden ajan pitäisi saada riittävästi nesteitä sekä energiaa ja se vielä imeytymään. Siinä samalla pitää edetä vatsa hölskyen. Minulla ongelmana on riittävä energian saaminen, koska olen huono ottamaan geelejä tai yleensä muutakaan syömistä. Kokeilujen kautta olen löytänyt muutamia hyviä energialähteitä kuten hunaja, sitruunatee, mustikkakeitto ja fruktoosinapit. Lisäksi olen harjoittanut vatsaa siten, että olen lähtenyt juoksemaan aika pian syömisen tai kahvin juonnin jälkeen. Nesteiden imeytyminen on varmistettava riittävällä suolan saannilla ja siihen käytän suolatabletteja.

Kropan kestävyys voi tulla jossain vaiheessa vastaan. Joillain juoksijoilla on tullut lihasongelmia jo heti juoksun alkuvaiheessa. Joko niistä on selvinnyt hammasta purren, kikoilla tai leikki on jäänyt sillä kertaa siihen.

"OLOSUHTEET HALLISSA
Länpötila Esport Ratiopharm Arenalla on noin +19-21 astetta, hieman ulkolämpötilasta riippuen. Ilma on hallin ilmastoinnista johtuen varsin kuivaa. Järjestäjät eivät pysty näihin olosuhteisiin vaikuttamaan. Hallin mondopinnoite on varsin kova, joten suosittelemme Vaimennettuja juoksukenkiä." Järjestäjien sivuilta

Eniten minua arveluttaa tuo kova rata. Vuonna 2012 juoksin Joensuussa 12h kisaa ja etureisi revähti ehkä radan kovuuden vuoksi. Aloitin juuri tänään uusien juoksukenkien sisäänajon eli muokkaamisen juoksumatolla. Nämä ovat NB880V, jotka ovat hyvin vaimennetut normaaliaskellukselle.

Eikö olekin kauniit?

Syntymäpäivälahja mieheltäni
 












 


Kylmävoidetta pitää varata riittävästi, jotta lihaksille saa jotain apua, kun ne alkavat oireilla. Joissakin 100km:n kisoissa sitä on kulunut reilusti. 
Sitten on vielä tuo kuiva sisäilma. Siihen olen tutustunut harjoitellessani Pirkkahallissa. Sitä ei voi väheksyä. Luultavasti joudun varaamaan astmalääkkeet varalle. Onneksi ne on luokiteltu nyt ei dopingiksi. Joudun muutenkin ottamaan ilta- ja aamusuihkeet radalla, joten ei tuo avaava Oxis ehkä herätä kummastusta. Lääkäri kertoi, että Oxista voin ottaa useita kertoja (25) ilman, että se vaikuttaa verituloksiin. Jos vaikka joutuisi testeihin : ) Riittävä juominen auttaa myös tuohon kuivaan ilmaan.

Koska alkaa olla myöhä taidan palata vielä myöhemmin tähän aiheeseen. Huomenna tapaan siskoni M:n ja kisaan liittyen joudun pyytämään häneltä ja hänen mieheltään palvelusta. Kerron siitäkin myöhemmin. Ja kun saan suunnitelmat lyötyä lukkoon aion paljastaa tavoiteeni A-C. Autshh!!!!



3 kommenttia:

  1. Kovat on juoksijalla suunnitelmat, todella kunnioitettavat! Terveisin T ja T

    VastaaPoista
  2. Niin ja juoksukengät ovat nätit!

    VastaaPoista
  3. Suunnitelmat on kovat, mutta onko nainen?..
    Mustakin noi on harvinaisen hyvännäköiset juoksukengät. Johtuu osin siitä, ettei niillä ole juostu ulkona ja ovat vielä normaali värissä eikä muta-, santa-, suola-, tms. roiskeissa : )

    VastaaPoista